Bu konu oldukça önemli bir konudur. Bu yazımızda bir kişinin düğün yapabilmesi için bilmesi ve yapması gereken en temel şeyler hakkında sizlere bilgi vereceğiz. Oldukça yorucu ve meşakkatli olan evlilik sürecinde bilmelisiniz ki ilişkinizin hayatınızın daha gerçekçi, sorumluluk, özveri, fedakarlık ve emek gerektiren aşamasına geçiyorsunuz; yani olması gereken hayata! Bu birçok kişinin gözünü korkutur, bu aşamaları ve sonrasını düşünen bir çok insan evliliğe soğuk bakmakta, hatta kaçınmaktadır. Fakat şunu bilmelisiniz ki, gerçek hayat etliye sütlüye dokunmadan, her şeye eşit mesafede yaşanılan bir hayat değildir. Eninde sonunda bazı fedakarlıkların altına girmek durumundasınız. Tabii eğer birbirine gerçek sevgiyle bağlı bir aileniz olsun istiyorsanız. Aksi taktirde kalan hayatınızı yalnız veya mutsuz geçirecek olabilirsiniz.
Şimdi sizlere evlenmek ve bir düğün yapmak için neler gereklidir sorularınızın cevaplarını alabileceğiniz detaylı bir yazı sunuyoruz. Burada yer alan bazı hususları göz ardı edebilir veya adetlerinize göre farklı şeyler ekleyebilirsiniz. Fakat biz genel olarak bir ailenin yapması gerekenleri anlatacağız. Şimdiden iyi okumalar..
Kadın ve Erkeğin Olaya Bakışı
Öncelikle buradan başlayalım. Başlangıçta her iki taraf şunların farklında olmalıdır: “Şimdiden itibaren tasarladıklarımız, bizim en mutlu günlerimiz ve geleceğimiz için yapacaklarımızın başlangıcıdır. Bu sürecin elbette en güzel şekilde tamamlanmasını isteriz. Bu sebeple ikimiz bir olup, karşılaşacağımız her türlü sorunun üstesinden sakinlikle, kararlılıkla, esneklikle, çözüm odaklı olarak gelmeye çalışmalıyız. Bu süreçten itibaren hem aileler hem de ikimizin arasında çıkabilecek uyumsuzluk ve anlaşmazlıklara karşı öncelikle kendi huzurumuzu düşünerek, soğukkanlılık ve olgunlukla yaklaşmalı, ve her şeyi mümkün olduğunca makul bir çözüme bağlamalıyız. Hem birbirimize, hem de ailelerimize karşı kırmadan, incitmeden, saygısıklık etmeden, hak ettiğimiz gibi mutlulukla başlayıp, mutlulukla bitirmeliyiz.”
İşte bu şiar, birçok evliliği mutlulukla tamamına erdirecek en güzel yemin sayılır. Öncelikle bu bilinçle başlayın. Her iki taraf da durumlara böyle bakarsa, biri daraldığında diğeri yardımcı olursa her şey çok kolay bir şekilde hallolacaktır. Çünkü en yıpratıcı olan durumlar maddi olanlar değil, kişilerin arasındaki sürtüşmelerdir. Elbette burada ailelerin üzerine çok çok büyük bir pay düşmektedir.
Gelelim evlilik ve düğün için neler gereklidir yazımızın diğer detaylarına. Hemen başlayalım:
Evlilik Teklifi ve Tek Taş Alınması
Gelin adayına uygun bir yer ve şekilde bir evlilik teklifi yapılması. Bunun için kişisel bir fikir üretebilir, ya da sırf bu işi yapan firmalardan destek alabilirsiniz. Ve o teklifin sonunda gelin adayına bir tek taş sunmalısınız.
Alyans Alımı
Alyanslar hem nişan yüzüğü olarak hem de evlilik yüzüğü olarak kullanılmaktadır. Ve genellikle damat gelinin, gelin de damadın yüzüğünü kendi parasıyla almaktadır. Tabii bu genelde damadın tavrına bağlıdır, bir kural değildir.
Tanışma, Söz ve Nişan Töreni
Birçok kişi için stresli günler başlamaktadır. Sevgili olarak sürdürülen ilişki birden çoklu bir aile ilişkisine döner ve kişilerin eli ayağı birbirine dolanır. Karşılıklı ziyaretler sonrasında söz ve bir nişan merasimi yapılacaktır. Aileler nişanı ne şekilde yapmak istediklerini konuşurlar. Tabii burada esas söz sahibi kız tarafı olacaktır. Kız istemeye giderken elinizde mutlaka bir çiçek bir de çikolata olmalıdır. Bazen isteme ile nişan aynı anda yapılır. Eğer ayrı olacaksa, nişan için uygun bir yer belirlenir (ev ya da dış mekan), gerekli alışverişler konuşulur ve yüzükler takılarak nişan gerçekleştirilir.
Düğün ve Kına Merasimleri
Düğün için uygun bir yer seçilir. Mümkünse daha epey vakit varken seçilmelidir. Çünkü mekanlar hızlı dolmaktadır. Düğün yapmak istediğiniz alan tespit edilir. Sonrasında kına gecesini nerede yapacağınıza karar vermelisiniz. Ardından yapılacak hazırlıkları listelemelisiniz.
Gelinlik, Damatlık, Kına Gecesi Kıyafetleri Alımı
Piyasayı iyi araştırın, tavsiye ve referans alın. Buralara yönelip kafanızdakileri anlatıp istediklerinize en yakın olanları bulmaya çalışın. Burada size yardımcı olan deneyimli ve işten anlayan birilerinin yanınızda olması önemlidir.
Düğün İçin Takılar Alınması
Bu kısmı en zorlayıcı olandır. Düğünde geline takılacak olan takılar önceden alınmalıdır. En maliyetli alışveriş takı alışverişi olmaktadır. Burada kız tarafının istekleri varsa dikkate alınmalıdır. (Eğer makul ve karşılanabilir isteklerse tabii. Aksi taktirde iki aile bir araya gelip kırmadan incitmeden makul bir şekilde durum izah edilmelidir)
Eve Eşya Alınması
Bu aylar sürecek uzun bir maraton olabilir. Ev yoksa önce ev bulunur. Gerekli tadilatlar veya değişiklikler ve temizlikler (badana vb. yapılır. Gerekiyorsa usta bulunur, başında durulur.) Birçok yer dolaşılıp en güzel eşyalar seçilir. Fakat bilinmelidir ki bu kısım oldukça masraflıdır. Bir evin tüm eşyalarını alabilmek mümkün değildir. En zorunlu ve en gerekenler alınmalıdır.
Balayı Seçimi
En güzel kısımlara yaklaşılmaktadır. Tüm o hengameden sonra yorgunluk atacak ve dinlenilecek güzel bir şehir ve otel belirlenir.
Düğün İçin Dış Mekan Fotoğrafçı Ayarlanması
Yıllar sonrasına bile hatıra kalacak en güzel fotoğrafların çekilmesi için bir düğün fotoğrafçısı seçilmeli, fotoğraf çekilecek yerin belirlenmesi gerekmektedir.
Nikahın Yeri ve Zamanı Seçilmesi
Nikah düğün salonunda mı olacak veya öncesinde nikah dairesinde mi olacak, belirlenmelidir. Nikah için kıyafetler, fotoğraflar, hediyelik olarak dağıtılacak objelerin seçilmesi, davetli listesi hazırlanarak adet belirlenmesi ve kart veya hediyelik eşyaların sipariş edilmesi.
Evlenecek Çiftlerin Bilmesi Gerekenler
- İlişkinizin ve kuracağınız evliliğin baştan hayal kırıklığına uğramaması, hatta birbirinizin gözündeki değerinizin artmasını istiyorsanız, ikinizin haricindeki herkesi ve her şeyi ikinci plana atmalısınız.
- İki taraf öncelikle birbirini, imkanlarını ve bütçesini düşünmelidir. Maalesef günümüzde hiçbir masraftan kaçınılmayan düğünlerin yapılması istenmektedir. Fakat bu az da olsa laf, söz ve huzursuzların ilk sebebidir. Mümkün olduğunca orta yolu bulmalı, makul, ölçüşü ve düşünceli olunmalıdır.
- Düğün hazırlıkları esnasında yapılacak her masraf (eğer aileler karışmıyorsa, veya gelin damat kimseden yardım almayıp kendi imkanlarıyla evlenmek istiyorlarsa) gelecekte ödeyeceğiniz bir borçtur. Elbette yapılması zaruridir, fakat aşırıya kaçtığınız, gösteriş için istediğiniz, olmazsa olmaz şeylerin dışındaki her şey boşa giden paradır. Evlendikten sonra kendinize ayırmak isteyeceğiniz bütçenizin bir kısmını sırf bu gereksiz giderler için kredi kartına yatırmak zorunda kalabileceğinizi unutmayın.
Ailelerin Unutmaması Gerekenler
- Aileler tanıştıktan sonra mümkün olduğunca güzel, saygılı ve hürmetli ilişkiler kurulup, düğün, nişan vb. hazırlıklar için birbirlerini ziyaret etmeli veya en azından telefonla birbirlerinin fikirlerini ve onaylarını almalıdırlar. İki aile ne kadar güzel ilişki kurarsa evlenecek çiftin ilişkisi de o kadar sağlıklı olur.
- Ailelerin yapması gerekenler için evlenecek çiftlere baskı yapılmamalı, onları aracı olarak kullanmamalı, mümkün olduğunca karşı taraf ile temasa geçilmelidir.
- İmkanlar olduğu ölçüde evlenecek çiftin ve ailelerin istekleri karşılanmaya çalışılmalı. Fakat cimrilik yapılmamalı veya aşırıya kaçılmamalıdır. Bunlar geleceğe kalan en güzel anılar olacaktır.
- Baştan gençlerle (evlenecek çift) ve ailesiyle ne kadar güzel ilişki kurulursa gelecekte ailelere duyulacak saygı ve sevgi de o kadar çok olur.
5 Yorum
Yorumlara kapatıldı.