İster kapalı ister açık yöntemle rinoplasti olun burun sırtınız fazla ise onun yok edilmesi gerekmektedir. En azından binlerce yıllık estetik anlayışımız kemerli burunları sevmiyor. Rinoplastinin evrimi içerisinde bir çok yöntemle burun sırtını aldık. Kimi zaman özel keskilerle kemiği çizerek doğrusal kırılmasını sağladık, kimi zaman piezzo testere ile titreşimi kullanarak, bazen el testeresi ile bazen de lazerler ile (bu pek tutmadı) burun sırtındaki kemiği aldık. Sürekli bir arayış içerisindeyiz sebebi şu: Şimdi hayal edin. Bir yöntem seçmiş ve burun sırtındaki fazla kemiği almışsınız, çok da şahane olmuş, dümdüz, kusursuz. Bazen hafif pürüzlü olur ve onu da bir çeşit törpüleme ile düzeltiriz. Bir şekilde istediğimiz forma ulaşırız.
Peki sorun ne? Bakın vücudumuz bu sırada nasıl bir tavır içerisindedir biliyor musunuz: ”eyvah ben yaralandım, iyileşmeliyim” İşte bizin emek vererek düz bir şekilde tasarladığınız burun sırtında kesilmiş bir ağacın gövdesinden filizler çıkması gibi kemiğin düz hattı boyunca iyileşme çabasına bağlı filizlenmeler oluşur. Bu filizlenmeler bazen şekli bozacak seviyeye çıkabilir. Yada kesilmiş olan bu kemik kenarlar bazen aralarındaki dokunun aşırı sus tutması ile, bazen hastanın fark etmediği travmaları ile bazen de sadece kemik kalınlığı fazla olduğu için burun sırtında ele gelen minik ayrılmalar (açık çatı bazen) olabiliyor. Çok ince derililerde bu çok daha belirgin olabilir.
Oysa yaratıştaki burun tasarımı gerçekten mükemmeldir ve biz hala o mükemmelliğe ulaşamıyoruz. Ortada bozmak istemediğimiz bir burun sırtı var, ama onu biraz yüksek bulduğumuz için de almak zorundayız. Ve teşekkürler Yves Saban’a ki harika bir fikri bizlere aşıladı: Madem burun sırtını seviyor ve tek derdimiz yüksekliği ise neden onu, yapısını bozmadan aşağı çekmiyoruz? Sevdiğiniz bir masanın boyu yüksek ise ayaklarının ucundan keserek güzelliği bozmadan alçaltabiliriz değil mi? Bu fikir tüm dünyada hızla yayıldı, bazı yerlerde preservation rhinoplasti (koruyucu burun estetiği) olarak da adlandırılmaya başlandı.
LetDown yada preservation rhinoplasti (koruyucu rinoplasti) bir de kapalı olarak yapıldığında ise günümüz plastik cerrahi algısına göre mükemmel bir rinoplasti tekniğini ortaya koymaktadır. Bence de full kasko gibi bir şey bu.
Her vaka uygun mudur? Elbette değil. Bunu başka bir makalede uzun uzun tartışmaya açacağım. Şimdilik letdown ile kalın.