Sağlıklı bir cinsel yaşamın devam edebilmesi için gerekli yöntemleri bilmek önemli bir noktadır. Ama sosyal ortam bu konuda son derece bilgi karmaşası içindedir. Bu yüzden internet üzerinden bilgi sahibi olmak son derece karışıktır. Bu yazıda sizlere hem erkek hem de kadın için ilişkide önemli olan korunma yollarını açıklayacağız. Hemen herkesin bildiği prezervatif, doğum kontrol hapı ve ertesi gün hapı başta olmak üzere az bilinen kadın kondomu hakkında bilgi vereceğiz. Bunların yanısıra kürtaj, gebelik testi gibi konularda da gerekli bilgileri sizlere vereceğiz. İşte 10 soruda gebelikten korunma yöntemleri;
1-) Prezervatif
Prezervatif, ilişki sırasında kadının gebelikten korunması için erkeklerin kullandığı ince ve şeffaf bir üründür. Bu ürünü kullanan erkekler, ilişki sırasında hem daha rahat hem de daha güvenli bir ilişki sağlayabilirler. Prezervatif fiyatları 10 ile 50 TL arasında değişmektedir. Fiyatların değişken kalitesine göre değişmektedir.
2-) Ertesi Gün Hapı
Ertesi gün hapı, ilişki sırasında herhangi bir önlem alınmadığı takdirde kullanılan bir haptır. Bu hap, ilişkiden 72 saat sonra kullanıldığında gebelik, büyük ihtimalle engellenir. Kesin engellenecek denilemez çünkü her şey de olduğu gibi bu haptada etki vermeme durumu söz konusudur. Ertesi gün hapı, ilişkiden sonra en kısa sürede tablet şeklinde içildiği takdirde, gebeliği önleme ihtimali artacaktır. Hap’ın yan etkileri olarak; baş dönmesi, karın ağrısı, baş ağrısı, mide bulantısı, halsizlik, adet döneminde değişmeler, ara kanamalar ve memede oluşan hassasiyeti örnek olarak gösterilebiliriz.
3- Doğum Kontrol Hapı
Doğum kontrol hapı, istenmeyen gebeliklerin önlenmesi için belirli günlerde kullanılan en güvenli yöntemlerin başında gelmektedir. Bu yöntem ile yumurtlama dönemi geciktirilerek hormon salgısı önlenir. Bu hap, adetin ilk günlerinde kullanılır. Bir kutuda 21 hap bulunur, haplar bittikten sonra ise 7 gün ara verilerek tekrar başlanır. Eğer hap kullanımı unutulursa tedbir olarak diğer yöntemler kullanılmalıdır. Hap kullanılmaya başlandıktan 2-3 sonraya kadar kanamalarda lekelenme söz konusu olabilir. Fakat ileriki süreçlerde bu durum ortadan kalkacaktır.
4-) Geri Çekme Yöntemi
Bu yöntem, ilişki sırasında erkeğin spermlerini kadın üreme organlarına değilde dışarıya bırakmasına denir. Bu yöntem diğer yöntemlerden daha çok kullanılabilir ancak risklidir. Çünkü ereksiyon halinde erkeğin iradesini kontrol edebilmesi zordur. Eğer erkek bu yöntemi başaramazsa iş kadına düşmektedir. Bu durumda kadın, ertesi gün hapı kullanmalıdır.
5- Spiral
Spiral, rahmin içinde sperm ile yumurtanın birleşmesini engellemek için kullanilan, ya da birleşse bile fonksiyonları engelleyen, ucunda ip bulunan metal veya plastik bir rahim açma aracıdır. Bu araç, T şeklinde ve yaklaşık 3 cm boyundadır. Bu ürünü kullanan kadınların, yılda en az iki kez kontrol etmesi gerekmektedir. Ayrıca Spiralim rahmin içindeki konumuda oldukça önem taşımaktadır. Bir sorun ile karşılaşılması halinde ise doktora gidilmelidir.
6-) Sperm Öldürücü; Spermistler
Spermisit olarak bulunan bu maddeler, erkeğin spermini işlevsiz hale getirmek için kullanılan spreylerdir. Bu sprey vajinaya uygulanarak spermleri etkisiz hale getirebilir ancak risk oranı da oldukça yüksektir. Çok çeşitli olan bu maddeler, diğer yöntemlere göre daha az kullanılmaktadır.
7-) Kadın Kondomu
Bu kondom, istenmeyen gebeliği önleyici özelliğinin yanısıra virüs bulaşmaması içinde kullanılmaktadır. Bu ürün 9-17 cm boyutlarında, iki ucunda da halka bulunan bir gebelik önleyicisidir.
8 -) Tüp Ligasyonu
Bu yöntem, kadınlara yapılan cerrahi uygulamayı içerir. Bu cerrahi işlem ile rahim kanallarında, yumurtanın geçtiği kanallar bağlanmaktadır. Bu yöntem sonrası geri dönüş olmaması özellikle bilinmeli ve ona göre yapılmalıdır. Çünkü yöntem sonrasında kadın, hiçbir zaman gebe kalamayacaktır. Genç çiftlerin bu yöntemi kullanması pişman edici olabilir.
9-) Vazektomi
Tüp Ligasyonu’nun erkek versiyonu olan bu yöntem ile erkeklerde sperm geçişleri tamamıyla kaldırılır. Bu bir nevi kısır kalmak anlamına gelebilir.
10-) Kürtaj
Kürtaj, istenmeyen bir gebelik sonrası, gebeliğin alınması işlemidir. Bu işleme bir nevi kadının kendi isteğiyle düşük yapması da denebilir. İşlem için en ideal zaman, gebeliğin ilk üç ayı’dır. İşlem, birkaç farklı yöntem ile gerçekleşebilir. Kürtaj yapıldıktan sonra kadın, doktorun sözlerine tamamen dikkat etmeli ve istenmeyen şeyler yapmamalıdır. Aksi takdirde istenmeyen sonuçlar meydana gelebilir. Gebelikten korunma yöntemleri ile ilgili daha kapsamlı bir yazı okumak için bu makaleye gidiniz.