Makale yazan kişilerin dikkat etmeleri gereken bazı kuralları ve bu konudaki önerilerimi paylaşacağım. Bu önerileri dikkate almanızın size ne faydası olacak? Öncelikle yazdığınız yazı Google gibi arama motorlarında daha fazla kişinin karşısına çıkacak ve böylelikle yazınız daha fazla okunmuş olacak. Daha sonra okuyucuların beğenisini kazanmanızı sağlayacak. Şimdi önerilerimize geçelim. Kısa açıklamalar ile maddeler halinde yazalım:
• “SEO uyumlu makale nasıl yazılır?” konulu birçok makale okumuş olabilirsiniz. Ancak bu teknik detaylara takılıp anlam göz ardı edilebiliyor. Bir makale yazmanın en önemli kuralı anlamlı olmasıdır.
• Özgünlük bir makale için hem etik açıdan hem de değer açısından önemlidir. Asla ve asla bir yerden kopya alınarak makale üretilemez.
• Başlıklar etkileyici olmalıdır. Bir başlığın 3 ile 5 kelime arasında olması okuyucu açısından kolaylık sağlar. Makalede anahtar kelimenin geçmesi pozitif bir durumdur.
• Bir makalenin Google gibi arama motorları tarafından artı bir puan alıp yukarılara taşınmasının en temel yolu anahtar kelime kullanımıdır. Anahtar kelime nedir? Makalenin okuyucular tarafından Google gibi arama motorlarında kolay bulunabilmesi adına konu ile ilgili kelimeler tercih edilmelidir.
Bu kelimeler nereden bulunabilir? Keyword öneren sitelerde rahatlıkla bulunabilir. Ana kelimenizi (konunuzun ifade eden temel sözcük) bu tarz sitelere yazdığınız zaman size bazı kelimeler önerecektir. En üstte çıkan kelimeler rekabet oranı yüksek olan kelimelerdir. Bu kelimeler %2-3 oranını aşmamalıdır.
Mesela bir kadın dergisinde yazı yazan biri için “kadın” sözcüğünün rekabet oranı yüksektir. 500 kelimelik bir makalede en fazla 10-15 defa kullanılması gerekir. Ancak rekabet oranı düşük bir kelimeyi yani altlarda olan anahtar kelimeleri %6-7 oranında kullanabilirsiniz. Bir kadın dergisi için bu kelime “kadın yüzü” olabilir. Ancak dikkat edilmelidir ki “kadın yüzü” kelimesinde tekrar “kadın” sözcüğü kullanılmıştır. Her halükarda %2-3 oranını geçmemelidir. Bu oranlar geçildiği takdirde Google spam olarak algılayacak ve yazınızı değersiz kabul edecektir. Ve düşük puanlandıracak arama motorlarında yazınız bulunmayacaktır.
• Yazıların uzunluğu 250-600 kelime arasında olması tercih sebebidir. Çünkü çok kısa olduğu zaman arama motorları (Google gibi) düşük derecelendirecek ve okuyucular ana fikri tam olarak algılayamayacaklar. Çok uzun olduğu zaman ise okuyucular sıkılacak ve tamamını okumadan sayfayı kapatacaklar. Bu da yazının arama motoru puanını düşürecek.
• Yazılacak konular ile ilgili araştırma yapılmalıdır. Bunun için bilgi verici siteler veya blog siteleri kullanılabilir.
• Yazınızda bolca görsel kullanabilirsiniz. Görselin ismini mutlaka anahtar kelime ile uyumlu hazırlamalısınız ki Google görsellerde kolay bulunabilsin.
• Başlıklar şu etiket ile kullanılmalıdır: Ana başlık – H1, Açıklama – H2, Alt Başlılar – H3 veya H4.
• Yazının içindeki kelimeleri başka sitelere (link verme) veya sitenin içindeki başka sayfalara yönlendirebilir. Bu yazının değerini arttıracaktır.
R10 üzerinden bir üyenin tavsiyeleri :
• Bu konuda daha fazla bilgi almak istiyorsanız:
– Bir
– İki
– Üç
3 Yorum
Yorumlara kapatıldı.